1.7.10

Akropolis (Dünyanın 7.Harikası)





AKROPOLİS (Dünyanın 7 nci Harikası - Finalistler)

Yüksek yerdeki , tepedeki şehir anlamına gelen Akropolis, Eski Yunan Kentlerinin hemen hemen tamamının yanındaki yüksek tepelerde kurulmuş bulunan ve genelde tapınakların, değerli ziynet ve hazinelerin saklandığı yapıların, kent devlet ileri gelenlerin yaşamını sürdürdüğü sarayların, konakların bulunduğu, korunaklı ikinci bir yavru kenttir.



Basit olarak açıklamak gerekirse, Eski  Dönem Yunan Medeniyetinde gelişmiş her yerleşim merkezinin bir Akropolis'i bulunur ve bir saldırı anında en çok korunmaya alınan ve sonuna kadar savunulan yavru kentlerdir Akropolis'ler..

Atina Akropolisi :
Akropolislerin en ünlüsü, Atina Kentinin bitişiğindeki tepede bulunan "Atina Akropolisi"dir. Attike Ovası'nda , deniz seviyesinden 152 m. yakseklikte ve 150 x 270 m. boyutundaki kayalık  Akropolis'e yerleşim ilk defa "Cilalı Taş Devri" nde gerçekleşmiştir.



Arkasından Tunç Devrinde (M.Ö. Yaklaşık 3000) ikamet yapıları ile bir kral sarayı yapılır. Günümüze kalan görkemli yapılar ise M.Ö. 500 üncü yıllarda zamanın ünlü devlet adamı Perikles tarafından başlatılan geniş bir yapı programı sonucunda peyderpey inşa edilmiştir.



Yapılış tarihi sırasıyle Atina Akropolisi'ndeki başlıca yapıtlar :
Parthenon  : M.Ö. 437 - 432 Athena Parthenos Tapınağı,
Propylaion : M.Ö. 437 - 432 Kapılı giriş,
Athena Tapınağı : M.Ö. 427 - 424,
Erekhtheion : M.Ö. 421 - 405


Bu yapıların önemli bölümleri hala ayaktadır ama ne yazıktırki sanayinin yarattığı çevre kirlenmesinden dolayı yıpranmıştır. Korunmaları için hazırlanan kapsamlı bir restorasyon programı ise 1980 yıllarından bu yana sürdürülmektedir.

Kaynak :
wikipedia.org
arkitera.com
erasmus.com





Bizi Takip Edin

Share