1.7.10

Angkor. Dünyanın 7 Harikası (Finalistler)



ANGKOR / Kamboçya


Angkor çinhindinin güney bölümünde Kamboçya'nın tropikal ormanlarında asyanın en büyük harikalarından biri yer alır.Bu şehir bir zamanlar büyük khmer imparatorluğunun başkentiydi.MS.9. yüzyılda Angkor'u kuran I. Yaçovarman, Tonle sap gülünün yakınındaki bir tepeye hindu tanrısı olan şiva nın bir heykelini yaptırdı ve Angkor kenti Khmer imparatorluğunu gücünü temsil eden bu heykelin çevresinde gelişti.



Bu dünyanın ilk mega kentindeki binaların 15. yüzyılda terk edilmasi ile ahşap binalar ya çürüdü ya da beyaz karıncaların yemi oldu.Ancak sert kızıl kayadan ve kumtaşından yapılan yapılar hala ayakta ,tüm görkemiyle ormanın zor şartlarına ve yüzyıllara meydan okuyor.




Tapınakların en büyüğü ve en güzeli olan Angkor Vat tanrı vişnu ya adanmış ve hala kamboçyalıların hac yeri olduğundan gayet iyi durumda. 200 hektarlık alanı kaplayan bu yapıya "kent tapınak" anlamına gelen Angkor vat denilmiştir.



Bir kulenin çevresinde dikdörtgen biçimindedir kozalak şeklindeki kuleleri,galerileri,yollarıve teraslarıyla, gerçek boyutunda yapılmış hayvan ve bitki figürleriyle ve çevresinde 200 metre genişliğindeki hendeğiyle tam bir harikadır.Komboçyanın bayrağında işte bu tapınağın resmi bulunmaktadır.




Kaynak :
wikipedia.org
pandaw.com
justinelarbalestier.com/
wordpress.com
2.bp.blogspot.com
bbc.co.uk/







Bizi Takip Edin

Share